Punjab School Educators NTS Test Pattern and MCQS

NTS Test Punjab Educators Jobs Test Pattern and MCQS. As date of registration will go to its end then all those candidates that apply for this job are busy in preparation of this entry test.This entry test will held under the platform of NTS, they are responsible to take it.NTS Entry Test For Educators Jobs In Education Department Schedule date

They also responsible to make this entry test, for the convenience of all applying candidates they announce the paper pattern. In this pattern majority portion of paper will consist of MCQS that are too much important for gaining good marks in entry test.

So it’s too much important to prepare MCQS portion and for this practice in too much important. For this purpose these sample papers are helpful. So must solve this MCQS portion and prepare for this entry test.

  1.     Islamiat
  2.     English
  3.     Science
  4.     Chemistry
  5.     Urdu
  6.     Computer Science
  7.     English Languag

Educators Science And Arts Entry Test 2013 Every Day Science, MCQS About Vitamins

  • The food which contains largest amount of Vitamin C is tomato
  • Cod liver oil contains Vitamin D
  • Collagen is the substance that gives elasticity to skin
  • Vitamin E promotes oxygenation and acts as anti aging
  • Carbon dioxide we release comes from food we eat
  • Vitamin B2 has what other name Riboflavin
  • Fats are made of carbon, hydrogen and oxygen
  • Vitamin E is called anti-aging agent
  • Vitamin E helps in fertility process
  • Vitamin B helps maintain normal appetite and good digestion
  • Protein found in milk is Casein, in beans is Legumes, in meat is myosin and in eggs is albumin
  • Water soluble vitamin are B and C and all other are fat soluble
  • Vitamin A is stored as Ester in liver
  • Vitamin A is found in carotene bearing plants
  • Vitamin K helps to form prothrobin (fibro gin) one of the enzymes helpful in blood clotting
  • Vitamin E is necessary for iron utilization; normal reproductive function. Vitamin E is for reproduction.
  • Vitamin A is found in Dairy products
  • Deficiency of Vitamin A causes Night blindness.
  • Too much presence of the Potassium salt in human blood increase the risk of heart attack.
  • The lack of calcium in the diet causes what condition-Rickets
  • Celluloses are carbohydrates.
  • Milk contains lactose.
  • Vitamin C is a preventor of infectious disease
  • Vitamin C is also called Skin food
  • Vitamin C can easily be lost in cooking and food storage
  • Vitamin D is essential for calcium metabolism.
  • Vitamin C hastens healing of wounds
  • Vitamin capable of formation of blood is B12
  • Riches source of Vitamin D is code liver oil
  • Riches source of Vitamin A is eggs
  • Deficiency of Calcium leads to rickets
  • Vitamin B1 is available is yeast.
  • Scury, arising due to deficiency of vitamin C, it is related to Gastro-intestinal disorder.
  • Sodium is necessary of nervous system.
  • Vitamin D is essential for calcium metabolism.
  • Cheese contains vitamin D.
  • Vitamin C can not be stored in human body.
  • Scurvy, arising due to deficiency of vitamin C, it is related to Gastro-intestinal disorder.
  • Sodium is necessary of nervous system.
  • Ground nut has maximum protein
  • Digestion of fat in intestine is aided by Emulsification
  • Hair, finger nails, hoofs, etc are all make of protein
  • Deficiency of sodium and potassium causes muscular cramps, headache and diahrae
  • Milk contains 80% water
  • Milk is a complete food.
  • Cheese contains vitamin D.
  • Vitamin E is for reproduction.
  • Deficiency of Thiamine causes Beri Beri.
  • Glucose is the source of energy for human brain.
  • Major component of honey is Glucose
  • Three main food nutrients are carbohydrates, protein and fats. Other are vitamins and minerals
  • Meat is rich in iron we need to make blood cells
  • Eating of coconut increases man’s mental faculties
  • Food poisoning can result from the eating of too much toadstools.
  • Vitamin c is also known as Ascorbic Acid.
  • Celluloses are carbohydrates.
  • Milk contains lactose
  • Ascorbic acid is essential for the formation of bones and teeth.
  • Citric acid is a good substitution for ascorbic acid in our nutrition.
  • A guava contains more vitamin C than an orange
  • Vitamin not stored in human body…..C
  • Deficiency of vitamin A causes dryness of skin and night blindness
  • Skin food is Vitamin C
  • Vitamin C is also called Ascorbic Acid it prevents scurvy
  • Vitamin C is also necessary for utilization of iron
  • Educators Science and Arts Entry Test 2013 Computer Science Important McqsPART 11. In cyber crimes,
    (A) The computer is a tool ( B ) The computer is a target
    ( C ) Both (A) and ( B ) (D) Neither (A) nor ( B )
    Ans: C

    2. Which of the following is not an operating system?
    (A) Linux ( B ) Mozilla
    ( C ) Macintosh (D) Windows
    Ans: B

    3. Statistical calculations and preparation of tables and graphs can be done using
    (A) Adobe Photoshop ( B ) Excel
    ( C ) Notepad (D) Power Point
    Ans: B

    4. Nod 32, Norton and Panda are
    (A) Search engines ( B ) Operating Systems
    ( C ) Antivirus software (D) Internet browsers
    Ans: C

    5. EDUCOMP
    (A) Reaches out to the entire education cycle – preschool toddlers to post graduate students
    ( B ) Delivers the core curriculum subjects at school and college levels as well as vocational and employability skills
    ( C ) Empowers with IT education and IT enabled learning
    (D) All of the above
    Ans: D

    6. Identify a web browser from the following
    (A) Yahoo ( B ) Internet Explorer
    ( C ) Bing (D) DuckDuckGo
    Ans: B

    7. Which is not a social networking site?
    (A) Google Plus ( B ) Wink
    ( C ) LinkedIn (D) Buzz
    Ans: B

    8. Which of the following is a wrong direction to guard against a ‘Phishing’ attack?
    (A) Log on to a site by typing the proper URL in the address bar
    ( B ) Ensure that the URL of the login page starts with http:// and not https://
    ( C ) Give user id and password only at authenticated login page
    (D) Look for the lock sign/icon and verisign certificate
    Ans: B

    9. Which of the following is not suitable for preparation of learning materials?
    (A) NETLOG ( B ) ERIC
    ( C ) PROQUEST (D) UTUBE
    Ans: A

    10. Nimbuz, Pidgin and Trillion are software used for
    (A) Blogging ( B ) Chatting
    ( C ) Surfing (D) All of the above
    Ans: B

    11. WWWW, in computer parlance, stands for
    (A) World Wide Web Worm ( B ) World Wide Wildlife Web
    ( C ) World Wide Women’s Web (D) World Wide Women’s Week
    Ans: A

    12. One kilobyte (KB) is equal to
    (A) 1000 bytes ( B ) 1024 bytes
    ( C ) 1024 bits (D) 1023 bytes
    Ans: B

    13. One megabyte (MB) is equal to
    (A) 1023 kilobytes ( B ) 1000 bytes
    ( C ) 100 kilobytes (D) 1024 kilobytes
    Ans: D

    14. One Gigabyte (GB) is equal to
    (A) 1000 megabytes ( B ) 2048 megabytes
    ( C ) 2023 megabytes (D) 1024 megabytes
    Ans: D

    15. 8 bits forms a
    (A) byte ( B ) nibble
    ( C ) kilobyte (D) None of the above
    Ans: A

    16. The Institution set up by the Government of India to provide computer based information services to government departments
    (A) C-DIT ( B ) CDAC
    ( C ) NIC (D) DOEACC
    Ans: C

    17. Information Communication Technology (ICT) involves primarily
    (A) Enrichment of existing knowledge
    ( B ) Installation of equipments
    ( C ) Storage and communication of information
    (D) Use of technology for teaching
    Ans: C

    18. For use of ICT, teachers should be familiar with
    (A) Programming ( B ) Browsing
    ( C ) Planning (D) Handling of audio-visual aids
    Ans: B

    19. Cloud computing means
    (A) Computing using the satellite
    ( B ) Computing using cloud chamber technology
    ( C ) Computing which results in errors
    (D) Shifting computing power from offline PCs and Laptops onto the Web
    Ans: D

    20. URL is a term associated with
    (A) Computer hardware ( B ) Internet
    ( C ) Laser printer (D) Fax
    Ans: B

    21. 1 GB is equal to
    (A) 10000 KB ( B ) 1073741824 KB
    ( C ) 1048576 KB (D) 100000 KB
    Ans: C

    22. Computer virus is
    (A) A micro organism
    ( B ) A useful computer component
    ( C ) Electro magnetic waves entering the computer from internet
    (D) A programme
    Ans: D

    23. Rohith was asked to prepare a multimedia presentation as part of a seminar. Which of the following software can be made use of?
    (A) Notepad ( B ) Excel
    ( C ) Power Point (D) Adobe Reader
    Ans: C

    24. In internet terminology IP means
    (A) Internet Provider ( B ) Internet Protocol
    ( C ) Internet Procedure (D) Internet Processor
    Ans: B

    25. Which one of the following is not a search engine?
    (A) Bing ( B ) Google
    ( C ) Yahoo (D) Windows
    Ans: D

    26. CLASS is the acronym for
    (A) Computer, Language and School Studies
    ( B ) Computer, Literacy and Studies in Schools
    ( C ) Computer, Language and Secondary Schools
    (D) Computer, Learning and School Studies
    Ans: B

    27. SITE stands for
    (A) Satellite Instructional Technology and Engineering
    ( B ) State Institute of Teacher Education
    ( C ) Satellite Instructional Television Experiment
    (D) State Institute of Technology and Engineering
    Ans: C

    28. ICT (Information and Communication Technology) includes:
    (A) E-mail ( B ) Internet
    ( C ) Educational TV (D) All the above
    Ans: D

    29. Where was the first computer installed in India?
    (A) Indian Statistical Institute, Kolkata
    ( B ) Indian Institute of Statistics, Delhi
    ( C ) Indian Institute of Science, Bangalore
    (D) Indian Institute of Management, Ahmedabad
    Ans: A

    30. A network that links across metropolitan, regional and national boundaries is called:
    (A) MAN ( B ) LAN
    ( C ) WAN (D) VAN
    Ans: C

    31. LAN stands for
    (A) Local And National ( B ) Local Area Network
    ( C ) Large Area Network (D) Live Area Network
    Ans: B

    32. Which of the following statement is correct?
    (A) Modem is a software
    ( B ) Modem helps in stabilizing the voltage
    ( C ) Modem is the operating system
    (D) Modem converts the analog signal into digital signal and vice-versa
    Ans: D

    33. Which of the following is the appropriate definition of a computer ?
    (A) Computer is a machine that can process information.
    ( B ) Computer is an electronic device that can store, retrieve and process both qualitative and quantitative data quickly and accurately.
    ( C ) Computer is an electronic device that can store, retrieve and quickly process only quantitative data.
    (D) Computer is a machine that can store, retrieve and process quickly and accurately only qualitative information
    Ans: B

    34. Information and Communication Technology includes
    (A) On line learning
    ( B ) Learning through the use of EDUSAT
    ( C ) Web Based Learning
    (D) All the above
    Ans: D

    35. Which of the following is the appropriate format of URL of e-mail?
    (A) www_mail.com ( B ) [email protected]
    ( C ) [email protected] (D) www.mail.com
    Ans: B

    36. Line access and avoidance of collision are the main functions of
    (A) the CPU ( B ) the monitor
    ( C ) network protocols (D) wide area networks
    Ans: C

    37. In the hypermedia database, information bits are stored in the form of
    (A) signals ( B ) cubes
    ( C ) nodes (D) symbols
    Ans: A

    38. Communications bandwidth that has the highest capacity and is used by microwave, cable and fibre optic lines is known as _____
    (A) hyper-link ( B ) broadband
    ( C ) bus width (D) carrier wave
    Ans: B

    39. An electronic bill board that has a short text or graphical advertising message is referred to as
    (A) bulletin ( B ) strap
    ( C ) bridge line (D) banner
    Ans: B

    40. Which of the following is not the characteristic of a computer?
    (A) computer is an electrical machine
    ( B ) computer cannot think at its own
    ( C ) computer processes information error free
    (D) computer can hold data for any length of time
    Ans: A

    1. ICT Stands for
    (A) International Communication Technology
    ( B ) Intera Common Terminology
    ( C ) Information and Communication Technology
    (D) Inter Connected Terminals
    Ans: C

    42. Which of the following statement is not correct?
    (A) Computer is capable of processing only digital signal
    ( B ) Computer is capable of analysing both quantitative and qualitative data
    ( C ) Appropriate software is required for processing the data
    (D) Computer is capable of processing digital as well as analog signals
    Ans: A

    43. Which of the following is the appropriate definition of Information Technology?
    (A) Information Technology refers to the use of hardware and software for processing information
    ( B ) Information Technology refers to the use of hardware and software for distribution of useful information
    ( C ) Information Technology refers to the use of hardware and software for storage, retrieval, processing and distributing information of many kinds
    (D) Information Technology refers to the use of principles of Physical sciences and Social sciences for processing of information of many kinds
    Ans: C

    44. Which of the following statement is correct?
    (A) Virus improves the speed of processing information through computer
    ( B ) Internet does not allow the virus to spread
    ( C ) Virus is a part of software
    (D) Virus is an operating system
    Ans: C

    45. Which of the following is correct statement?
    (A) Computers can be used for diagnosing the difficulty of a student in learning a subject
    ( B ) Psychological testing can be done with the help of computer provided a software is available
    ( C ) A set of instructions is called a programme
    (D) All of the above
    Ans: D

    46. A parallel port is most often used by
    (A) Mouse ( B ) Monitor
    ( C ) Printer (D) Keyboard
    Ans: C

    47. Blue tooth technology allows:
    (A) Landline phone to mobile phone communication
    ( B ) Wireless communication between equipments
    ( C ) Signal transmission on mobile phones only
    (D) Satellite television communication
    Ans: B

    48. Which of the following is an example of an optical disk?
    (A) Memory disk ( B ) Magnetic disk
    ( C ) Hard disk (D) Digital versatile disk
    Ans: D

    49. Which of the following is(are) an example of storage devices?
    (A) Tapes ( B ) DVDs
    ( C ) Magnetic disks (D) All of these
    Ans: D

    50. IC chips used in computers are made of
    (A) Silicon ( B ) Chromium
    ( C ) Lead (D) Silver
    Ans: A

Educators Science and Arts Entry Test 2013 Computer Science Important Mcqs

 

Last PART 2
51. Which of the following is not an example of Operating System?
(A) Microsoft Office ( B ) Windows Vista
( C ) Unix (D) Ubuntu Linux
Ans: A

52. Which supercomputer is developed by the Indian Scientists?
(A) Sequoia ( B ) Param
( C ) Mira (D) Jaguar
Ans: B

53. ‘OS’ in computer system means ?
(A) Open System ( B ) Open Software
( C ) Operating System (D) All of these
Ans: C

54. ‘.MOV’ extension refers to:
(A) Word file ( B ) Text file
( C ) Image file (D) Movie file
Ans: D

55. ‘.MPG’ extension refers to:
(A) Word file ( B ) Text file
( C ) Image file (D) Movie file
Ans: D

56. ‘.INI’ extension refers to:
(A) Image file ( B ) System file
( C ) Movie file (D) Word file
Ans: B

57. Select the odd term out?
(A) Windows ( B ) Linux
( C ) Unix (D) Internet
Ans: D

58. What is the full form of WWW in Internet?
(A) World Wide Web ( B ) World Wide Word
( C ) World Wide Wood (D) None of these
Ans: A

59. Which Command is used to reboot the computer?
(A) Ctrl+Shift+Del ( B ) Ctrl+Del+End
( C ) Ctrl+Alt+Del (D) Both (A) and ( C )
Ans: C

60. The blinking symbol on the computer screen:
(A) Mouse ( B ) Cursor
( C ) Character (D) Blinker
Ans: B

61. Father of the computer
(A) Charles Babbage ( B ) Vint Cerf
( C ) Bob Khan (D) David Filo
Ans: A

62. Inventer of Email system?
(A) Alan Turing ( B ) Zuckerburg
( C ) Vint Cerf (D) Ray Tomilson
Ans: D

63. ROM Stands for
(A) Range Of Motion ( B ) Read On Memory
( C ) Read Only Memory (D) None of these
Ans: C

64. One Terabyte (TB) is equal to
(A) 1000 megabytes ( B ) 2048 megabytes
( C ) 1024 gigabytes (D) 1024 megabytes
Ans: C

65. Super computer developed by Indian scientists?
(A) Param ( B ) Cray I
( C ) Blue Gene (D) IBM Sequoia
Ans: A

66. A process used by large retailers to study trends
(A) data selection ( B ) data mining
( C ) both (A) and ( B ) (D) None of the above
Ans: B

67. Technology no longer protected by copyright, available to everyone
(A) Proprietary ( B ) Open
( C ) Private (D) Either (A) or ( B )
Ans: B

68. Computers use ——– language to process data
(A) English ( B ) powerful
( C ) decimal (D) binary
Ans: D

69. The term ‘bit’ is a short for
(A) binary digit ( B ) binary number
( C ) digit (D) byte
Ans: A

70. Which of the following is not an example of input device?
(A) Keyboard ( B ) mouse
( C ) Printer (D) scanner
Ans: C

71. DSL is an example for ——— connection
(A) network ( B ) wireless
( C ) internet (D) broadband
Ans: D

72. ———— is the program that manages CPU, memory, storage devices and input/output devices.
(A) Super system ( B ) Application software
( C ) Operating system (D) Control system
Ans: C

73. Binary language consists of ——-
(A) 2 digits ( B ) 3 digits
( C ) 4 digits (D) 10 digits
Ans: A

74. What combination of short cut keys will you use to change a text in upper case to lower case in MS Word?
(A) Ctrl+L ( B ) Shift+F3
( C ) Ctrl+Shift+A (D) Shift+Alt+F5
Ans: B

75. Which Nobel Laureate is also known as the Father of Artificial Intelligence?
(A) Herbert A. Simon ( B ) Howard Aiken
( C ) Charles Babbage (D) Alan Turing
Ans: A

76. The Father of Modern Computer is:
(A) Charles Babbage ( B ) Blaize Pascal
( C ) Howard Icons (D) Shanon
Ans: A

77. UNIX, DOS and Windows are examples of:
(A) Application Programmes ( B ) Operating Systems
( C ) Word Processing (D) Commercial Computer Brands
Ans: B

78. Which is not a search engine?
(A) Microsoft ( B ) Alta Vista
( C ) Google (D) Search Bug
Ans: A

79. The presentation package and slides are usually presented by:
(A) Power Point ( B ) Excel
( C ) MS Word (D) All the above
Ans: A

80. What is the storage capacity of a single layered Blue Ray disc?
(A) 80 GB ( B ) 50 GB
( C ) 10 GB (D) 25 GB
Ans: D

81. What is the storage capacity of a dual layered Blue Ray disc?
(A) 80 GB ( B ) 50 GB
( C ) 10 GB (D) 25 GB
Ans: B

82. What is the storage capacity of a CD ROM?
(A) 700 MB ( B ) 500 MB
( C ) 7000 MB (D) 4.7 GB
Ans: A

83. What is the storage capacity of a DVD?
(A) 700 MB ( B ) 500 MB
( C ) 7000 MB (D) 4.7 GB
Ans: D

84. Education combined with entertainment is called —————
(A) Simulation ( B ) CAI
( C ) Edutainment (D) Synchronization
Ans: C

85. Pick out E-commerce application from the following
(A) DTP ( C ) SQL
( C ) Tally (D) ATM
Ans: D

86. Which of the following is not a browser program ?
(A) MOSAIC ( B ) Windows Explorer
( C ) Internet Explorer (D) Netscape Navigator.
Ans: B

87. A kiosk offers —————
(A) Digital Certificate ( B ) Touch Screen Application
( C ) Internet Services (D) None of these
Ans: C

88. VAN refers to—————
(A) Virtual Analog Network ( B ) Value Added Network
( C ) Variable Address Network (D) Virtual Additional Network
Ans: B

89. A Laser printer is:
(A) an input device ( B ) an output device
( C ) both (A) and ( B ) (D) None of these
Ans: B

90. Which one of the following is not a computer language?
(A) Java ( B ) COBOL
( C ) ASP (D) LOTUS
Ans: D

91. Which of the following refers to a small local network?
(A) LAN ( B ) WAN
( C ) MAN (D) SLN
Ans: A

92. ATM means?
(A) Any Time Money ( B ) Automatic Tele Money
( C ) Automatic Teller Machine (D) Any Time Marketing
Ans: C

93. The term PC means?
(A) Personal Computer ( B ) Public Computer
( C ) Private Computer (D) Professional Computer
Ans: A

94. When a key is pressed on the keyboard, which standard is used for converting the keystroke into corresponding bits?
(A) ANSI ( B ) EBCDIC
( C ) ASCII (D) ISO
Ans: A

95. Software, such as Explorer and Firefox, are referred to as……………
(A) Systems software ( B ) Utility software
( C ) Browsers (D) Internet tools
Ans: C

96. Which of the following is not an output device?
(A) Plotter ( B ) Scanner
( C ) Flat Screen (D) Touch Screen
Ans: B

97. Which technology is used in Compact disks?
(A) Electrical ( B ) Mechanical
( C ) Electromagnetic (D) Laser
Ans: D

98. The programs which are as permanent as hardware and stored in ROM is known as:
(A) Software ( B ) Firmware
( C ) Algorithm (D) ROMware
Ans: B

99. Which access method is used for obtaining a record from a cassette tape?
(A) Sequential ( B ) Direct
( C ) Random (D) None of these
Ans: A

100. ASCII stands for:
(A) American Security Code for Information Interchange
( B ) American Standard Code for Information Interchange
( C ) American Scientific Code for Interchanging Information
(D) American Standard Code for Interchanging Information
Ans: B

One comment

  1. plz tell me the pattern of NTS test how much part will b frm sbject relatd portion nd how mch frm others and lenght of both

Leave a Reply